Cat de multe stim de fapt despre cartofi?

Cartofii au devenit o parte a dietei noastre de baza si au fost in ultimele cateva sute de ani. Cu toate acestea, istoria cartofului sugereaza ca nu a avut o calatorie usoara.

Povestea cartofului explica modul in care cuceritorii spanioli, care, dupa o calatorie in Peru in 1532, au adus cartoful, numit initial Batata (cartof dulce), dar a fost pronuntat gresit in Europa. Cativa fermieri spanioli au inceput sa-l cultive, cu intentia de a-i da animalelor lor ca furaj. Cunoasterea cartofului s-a raspandit in Europa foarte lent pana in anii 1600, cand a fost cunoscuta in toata Europa.

Cartoful era privit cu suspiciune; opinia generala a fost ca nu era potrivit pentru consumul uman, o persoana a spus ca „nu era potrivit sa hraneasca nici macar un caine”. Cu toate acestea, clasele superioare au vazut potentialul cartofului, in principal pentru a putea alimenta natiunea foarte ieftin. Cu toate acestea, clasa inferioara suspecta nu a vazut acest lucru si nu a vrut sa o cultive.

Asa ca cartoful nu a devenit o parte esentiala a dietei pana la razboaiele revolutionare din anii 1700. Acest lucru a fost atunci cand cartoful a luat intr-adevar o dieta de baza pentru ca a existat o lipsa de alimente, astfel incat cartoful a inceput sa se decolteze intr-un mod mare, a fost totusi privit cu dezastru.

Consumul sau s-a raspandit in toata Europa, dar taranii erau inca banuitori, chiar daca in 1771, „Facultatea de Paris” a marturisit ca cartoful nu a fost daunator pentru oameni, dar de fapt benefic. Cea mai mare parte a acestei povesti este ca Fredrick cel Mare al Prusiei si-a dorit sa-si hraneasca natiunea cu cartofi, dar pentru ca taranii sai ii priveau cu dezastru, exista o rezistenta pentru a o creste, au existat chiar si cateva cazuri inregistrate de spanzurare din cauza fermierilor nu cultiva cartofi.

Asadar, Fredrick cel Mare s-a gandit la acest lucru si, pentru a schimba perceptia cartofului, va trebui sa schimbe modul in care a fost perceput cartoful. Ce a facut a fost sa creasca cartofi pe campul sau regal. El a inarmat puternic campul cu paznici, ceea ce era un adevarat spectacol pentru tarani.

About The Author