Pierderea unei persoane dragi

Ati pierdut o persoana draga?

Daca raspunsul este da, veti intelege prea bine cantitatea de tulburare, durere si stres implicat in deces. Moartea este un fapt al vietii, dar este totusi ceva pe care ne-am impiedicat sa discutam si, uneori, ne impiedicam si pe cei rataciti, nestiind ce sa spunem sau cum sa actionam si, ca rezultat, uneori spunem lucruri care sunt necorespunzatoare si absolut insensibile, care adauga doar durerii lor.

Va dau un exemplu care s-a intamplat de fapt cu mine. La cateva zile dupa ce un unchi mult iubit a murit, m-am intalnit cu un client de afaceri. As fi cunoscut aceasta persoana timp de aproximativ cinci ani. Ne-am descurcat bine. Si ei au pierdut si membrii familiei, ca majoritatea dintre noi. Dar cand le-am spus ca unchiul meu a murit, primul lucru pe care mi l-au spus era:

– Asta inseamna ca trebuie sa anulam intalnirea de saptamana viitoare?

Ei au avut in vedere in mod evident faptul ca ar trebui sa merg in Marea Britanie in viitorul apropiat pentru inmormantare, ceea ce era adevarat. Dar cu siguranta nu a fost atat de dificil sa respingem acest comentariu putin mai mult si sa spunem:

– Imi pare foarte rau sa aud despre pierderea ta.

Lipsa de sensibilitate si de compasiune m-a socat si acel comentariu neplacut mi-a urmat in jurul zilei si cateva zile dupa aceea. Actionand ca si cum nu s-ar intampla nimic si / sau gandindu-va doar cum ar putea afecta propria situatie („Inseamna ca trebuie sa anulati intalnirea de saptamana viitoare?”).

Iata ce ar trebui sa spuneti cuiva care a pierdut pe cineva recent:

· Imi pare foarte rau sa aud despre pierderea ta
· Imi pare atat de rau. As vrea sa stiu cuvintele potrivite. Vreau doar sa stii ca imi pasa.
· Imi pare atat de rau. Imi pot imagina cum te simti acum.
· Esti in gandurile mele.
· Ma gandesc la tine in aceasta perioada dificila si iti trimit dragostea mea.
· Sunt aici pentru tine.
· Sunt aici pentru a va ajuta in orice fel pot.

Actiunile sunt la fel de puternice – imbratiseaza persoana ratacita. Nu trebuie sa spui nimic, ci sa fii cu ei. Lasa-i sa planga.

About The Author