Scopul vietii nu este doar despre a fi fericit, ci si despre a fi util

Ralph Waldo Emerson a spus odata ca „scopul vietii nu este sa fie fericit; este de a fi util „- cuvintele care suna adevarat pana in prezent. Din pacate, multi oameni isi petrec inca viata urmarind fericirea cu orice pret, fara sa stie ca este, de fapt, un produs secundar de a trai o viata productiva.

O viata risipita se realizeaza numai la sfarsitul drumului. Deci, cum poti sa spui ca nu traiesti la potentialul tau? Raspunsul la acest lucru este simplu: introspectie. Uita-te la stilul tau de viata, la atitudinea fata de lucruri si la modul in care interactionezi cu oamenii si mediul tau. Daca observi oricare dintre urmatoarele semne, este posibil sa iti pierzi viata si este timpul sa faci ceva in legatura cu aceasta.

1. Te multumesti cu ceea ce ai
Nu este nimic in neregula cu faptul ca te multumesti cu ceea ce ai, dar nu confunda multumirea cu teama pentru a obtine mai mult. Unul dintre semnele care arata ca traiesti sub potentialul tau este atunci cand „suficient de bun” devine standardul tau. Cand iti dai seama ca nu mai ai grija sa-ti imbunatatesti statutul sau sa profiti din plin de fiecare zi, cand nu te mai intereseaza sa iti faci cele mai mari vise si sa devii cel pe care ti-ai imaginat intotdeauna, atunci vei sti ca ai renuntat la incercarea de a-ti trai viata asa cum vrei tu.

2. Nu iti parasesti zona de confort
Fiintele umane sunt creaturi obisnuite, iar odata ce am ajuns intr-o rutina, este nevoie de atat de multa vointa pentru a iesi din ea. Dar legile evolutiei dicteaza ca numai cei capabili sa se adapteze la medii noi pot supravietui. Nu vorbim de supravietuire aici, dar acelasi principiu se aplica atunci cand vine vorba de progresul in viata. Daca esti blocat in zona ta de confort, nu explorezi noi oportunitati si nu iti asumi niciun risc. Iti limitezi progresul in viata rezistand schimbarii si agatandu-te de ceea ce este familiar, pentru ca familiarul este confortabil – nimeni nu vrea sa traiasca in necunoscut. Daca iti este frica sa faci lucruri care iti pot imbunatati viata doar pentru ca nu esti obisnuit sa le faci, atunci nu vei merge mai departe.

3. Muncesti si uiti sa traiesti
Societatea a ajuns intr-un punct in care singura modalitate de a masura succesul sau realizarea unei persoane este prin cat de multa munca se poate face, o notiune care a devenit o parte a constitutiei noastre, incat ne-am descurcat la moarte si l-am numit o viata buna. Desi nu este nimic in neregula cu castigul tau, traind o viata care se invarte in jurul locului tau de munca, iti interzic sansa de a experimenta celelalte bucurii ale vietii – familie, prietenie, experiente noi si, mai important, noi oportunitati.

Nu exista nici o cale corecta de a trai viata si nu exista nici o cale gresita. Cand te uiti inapoi la viata ta in decursul anilor tai de soare, lucrurile care par atat de importante chiar acum pot parea palide in comparatie cu lucrurile pe care ti-ai dori sa le fi dedicat mai mult timp.

About The Author