Jackie Chan,pilot de curse/Thunderbolt(1995)

Daca recomandarile mele cu tenta psihologica sau filme englezesti nu au reusit sa va “dispere”, am sa abordez o alta latura a filmelor cum ar fi cele comerciale. Chiar daca eu tind spre povestile care iti invart mintea, gen Memento,Day Break,Butterfly Effect, etc. ,imi plac si cele comerciale cum ar fi “Thunderbolt” in traducere romaneasca “Jackie Chan , pilot de curse”.

Jackie Chan este un actor comercial la fel ca si filmele sale , ajungandu-se uneori chiar si la kitsch dar nu acest lucru este important , ce este important este modul de creare a filmelor,munca depusa acolo, cascadoriile,montajul, inclusiv coloana sonora. Nu exista om care dupa 89 sa nu fi “crescut” cu filmele lui Jackie Chan si eu una pot sa spun ca sunt o fana a lui. Multi gandesc faptul ca se gaseste aceiasi poveste care se repeta la nesfarsit in cadrul filmelor in care joaca el( baiatul bun care se bate cu toti, mai si-o incaseaza si el un pic, iar la sfarsit castiga tot pleacand alaturi de fata), da este adevarat productiile nu se deosebesc prea mult dar cand vizionezi un film nu trebuie sa privesti doar subiectul , mai sunt si alte elemente care merita studiate. Asa ca o sa incerc sa fac o mica descriere a filmului “Thunderbolt”, sper sa imi iasa ceva.

Personajul principal este Chan Foh To , interpretat de Jackie Chan, un important pilot de curse. El are un atelier auto in Hong Kong pe care il detine impreuna cu tatal sau si cele 2 surori(Sai Mui ,Dai Mui) dar pe langa aceasta pasiune legata de motoare mai colaboreaza si cu politia in prinderea infractorilor. Warner ‘Cougar’ Kaugman este un periculos infractor, care va ajunge intr-o celula a politiei cu ajutorul lui Foh. Dupa incarcerarea lui, familia pilotului de curse primeste tot felul de amentitari din partea clanului din care face parte Cougar. Cu toate acestea Foh reuseste sa isi apere cele doua surori si tatal pana la momentul culminant, evadarea din inchisoare a lui Warner ‘Cougar’ Kaugman. De aici toata povestea capata o noua intorsatura, atentia fiind concentrata pe un alt punct de interes.

Personajul secundar este Amy Yip, o jurnalista bagacioasa careia i s-a cam aprins calcaiele dupa chipesul pilot( era si Jackie Chan mai tanar in 1995 ). Ca orice personaj impiedicat intra in tot felul de incurcaturi din care este scoasa de fiecare data de Chan Foh To.Finalul o sa il vedeti si singuri.

D.p.d.v al coloanei sonore mi s-a parut ok , cei care au montat au stiu cand sa puna anumite fragmente de sunet accentuand astfel tensiunea momentelor si cea dintre personaje . Un alt lucru usor de remarcat este melodia de inceput si final fredonata bineinteles de Jackie Chan(daca are omul voce de ce sa nu cante).

Cascadoriile sunt realizarile actorului, ele fiind gandite si puse cu mult tact la momentul potrivit pentru a da un impold atentie spectatorului. Daca o sa gasesc making of-ul chiar o sa il public pe blog pentru a vedea cat efort este depus in realizarea unei cascadori plus ca sunt si periculoase. Cand urmariti “Thunderbolt” uitati-va mai ales la cursa de masini din ultima parte a filmului.

Modul de filmare si montajul au fost de asemenea reusite cu toate ca este un film vechi, echipamentele nu foarte performante au facut fata la cerintele de atunci in ceea ce priveste imaginea. Astazi nu se preteaza la aceleasi standarde dar merge si asa. Nu este o capodopera cinematografica, este un film comercial iar pentru cine vrea sa il vada il recomand cu toata caldura.

About The Author