Istoria Blugilor

Denim sau jeans. De unde vin aceste nume?
Cuvantul “jeans” vine de la un anumit tip de material din care erau confectionate hainele marinarilor italieni din Genova. Numele “blue” (albastru) a fost dat deoarece panza din care erau facute uniformele lor era vopsita cu aceasta culoare.
Cuvantul “denim” isi are originea in numele unui oras francez, Nimes, unde se tesea o stofa asemanatoare docului: “serge de Nimes”.

Levi Strauss, creatorul blugilor.
In 1853, un emigrant, pe nume Levi Strauss a parasit New York-ul in care locuia de ceva vreme si a plecat la San Francisco, unde incepuse goana dupa aur. Si-a deschis un magazin in care vindea o panza foarte rezistenta, un fel de doc. A avut ideea sa confectioneze pantaloni din aceasta panza pentru cei care cautau aur in mine. La inceput a facut cateva perechi, apoi, tot mai multi mineri veneau sa cumpere. Asa a inceput totul.

Eticheta
In 1866, Levi Strauss a cusut o eticheta din piele pe pantaloni. Aceasta reprezenta doi cai care trag o pereche de blugi, aratand cat de rezistenti sunt acesti pantaloni. Eticheta s-a pastrat pana astazi, fiind o emblema cunoscuta oriunde in lume a jeans-ilor Levi Strauss.

Capsele 
O mare problema la pantalonii minerilor erau buzunarele care se rupeau foarte repede si se desprindeau. Un croitor, Jacob Davis, a avut ideea sa foloseasca mici capse din metal pe care sa le puna la cusaturile buzunarelor, si astfel problema a fost inlaturata. Davis nu a avut bani sa-si breveteze ideea, asa ca, in 1872 i-a scris lui Strauss si au inceput sa lucreze impreuna, folosind capse din cupru.

Anii 30
Este perioada in care, la Hollywood a fost o explozie a filmelor western. Imaginea cowboy-ului purtand jeans a facut inconjurul lumii, iar pantalonii au devenit celebri.

Anii 40
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, pentru o vreme s-a stopat confectionarea blugilor. Erau purtati de soldatii americani in afara serviciului, dar, dupa razboi, au aparut si alte marci celebre, Wrangler, Lee, care au impartit cu Levi Strauss noua piata formata.

Anii 50
Denimul a devenit popular in randul tinerilor, fiind un simbol al nonconformismului. Promovat prin intermediul filmelor, cum ar fi “Rebel fara cauza” (1955) cu James Dean, denimul a inceput sa fie purtat in toate liceele americane, unde au avut loc si campanii de promovare.

Anii 60
In anii ’60, foarte multi studenti si elevi purtau jeans. Era perioada hippy, cand au aparut tot felul de stiluri de blugi: cu broderie, pictati, cu aplicatii. Companiile americane primeau scrisori din toata lumea, in care oamenii de pretutindeni cereau sa li se trimita o pereche de jeans.

In ultimii 30 de ani
Inca din anii ’70, au inceput sa apara tot mai multe fabrici unde se confectionau haine din denim. Acestea devenisera destul de ieftine, deoarece se gaseau in foarte multe magazine, care incercau sa-si diversifice produsele din denim. Din anii ’80 si pana astazi, blugii au devenit vedetele prezentarilor de moda, fiind folositi in colectiile designerilor celebri din toata lumea.

About The Author