De-a rasu’ plansu’

Filmul romanesc este intr-un mare picaj fata de anii dinainte de revolutie, nimic nou, totul se rezuma la perioada comunista si atat, drame peste drame si iar drame. Oare pana de idei sa fie chiar asa de mare? Cu toate ca luam premii la diferite festivaluri dar pentu noi nu este de ajuns doar o poveste care sa prinda la americani sau straini, noi vrem povesti care sa prinda si in Romania. Este la fel ca si in muzica, trendul cantarilor in engleza acapareaza limba romana, nimeni nu mai canta in romana deorece nu este la moda. Regizorii si nu numai, nu lasa nici o nista pentru publicul roman totul este orientat catre export.

Romanii au trait deja comunismul , subiectul fiind epuizat aici dar lasa ca prinde la strainezi il completam cu putina drama si iata filmul. Acesta este motivul pentru care productia romaneasca este in cadere libera, ei nu mai stiu sa faca filme de calitate pentru propria industrie.
Ma uitam la Vizor Monden si mi-am adus aminte de Nea Marin Miliardar, film produs inainte de 1989 care aduce zambetul pe buze si astazi chiar si dupa numeroase vizionari. Rad cu aceiasi pofta de fiecare data cand il vad si ma gandesc la perioada de glorie a filmului romanesc atunci cand era posibila producerea unor adevarate filme care merita revazute. Seriile B.D alaturi de alte ecranizari intra in aceiasi categorie Atunci se faceau comedii pe banda rulanta la care puteai sa razi acum se fac drame sau comedii de prost gust. Poate imi explica si mie cineva de ce odata cu schimbarea unei bucati de istorie se schimba si o industrie. Dupa cum ati putut observa eu recomand filme repezentand productiile cele mai placute vazului meu din teancul de filme derulate in tot acesti ani sub ochii mei. In recomandarile mele nu prea se regasesc filme romanesti, nu din motivul dezinteresului meu pentru ecranizarile romanesti ci din motivul calitatii proaste a lor. Am tot cautat comedii si thrillere psihologice romanesti , nu am gasit nimic pe gustul meu. Stiu ca aceste doua genuri se bat cap in cap dar spre asta tind in vizionarea filmelor, iar daca va ganditi ca ma uit doar la comedii si thrillere este fals. Orice film care are ceva de “spus” iesind in evidenta il vizionez cu mare placere.

In final le sugerez regizorilor sa mai iasa din atatea drame si sa se apuce de filme bune. Iar eu promit ca pe viitor voi recomanda toate filmele reusite atunci cand vor aparea pe piata romaneasca.

About The Author