Zoe, fii barbata!

 

Într-un articol, de azi, purceluşa Dosia atacă emisiunea Sinteza Zilei pe motive feministe. De ce nu sunt şi femei anti-Băsescu care să apară în emisiune? De ce apar doar bărbaţi? De ce? Asta o mănâncă pe Dosia. Oricum, dacă ar apărea ea la televizor în emisiunea cu pricina, caracterul  masculin al emisiunii nu ar fi diminuat, ci dimpotrivă ar fi unul şi mai pronunţat.  Nu pun link la articol, dacă-l găsiţi bine, dacă nu, şi mai bine.

În schimb pun altceva, un foileton al celui mai mare gânditor din istoria presei româneşti, Nae Ionescu.

“Femei şi feministe”

Acum de curând – doi ani de la catastrofa aeronavei engleze R-101, în care şi-au găsit moartea năpraznică Lordul Thomson, fost ataşat militar englez la Bucureşti, şi în urmă ministru al aerului. Răsfoiesc din nou, la acest prilej de reculegere, magnificul panegiric scris de Principesa Marta Bibescu, Le destin de Lord Thomson of Cardington şi recitesc Smaranda, acele simple şi mişcătoare pagini de jurnal, în care colonelul de pe atunci Thomson “îşi mărturiseşte – după discreta indicaţie a lui Mac Donald – dragostea lui pentru România”. His love for Romania! Da – da, iată, eu îl cred pe Mac Donald, pentru că îl înţelege pe locotenentul Thomson.

Căci sunt sigur – Smaranda nu a rostit niciun discurs. Cel mult dacă va fi deschis ochi mari, peste care va fi lăsat, apoi, să cadă gene lungi şi negre, “crengi de salcie atârnând peste faţa unui lac”; cel mult dacă se va fi mişcat în nobilă euritmie; ca un exemplar omenesc, rezumativ în înfăţişarea lui cu văzduhurile şi cu pământul nostru; cel mult dacă va fi lăsat să curgă izvorul glasului nostalgic – tânguitor, ca acel cântec al Smarandei în cadenţă picardiană, pe care l-am auzit, pe vremuri, cântat de o fată la un seceriş în Muscel.

Şi încă “cel mult” nu e bine zis. Mai ales faţă de un discurs. Căci când e vorba de cunoaştere a unei realităţi care nu ţi se dă ochilor minţii tale decât sintetic, simbolic, aşa cum e o ţară şi un neam, de pildă, amănunte ca cele pe care le-am indicat mai sus sunt totul – iar un discurs e nimic.

About The Author