M-am intors cu putina politica

Sau mai bine zis de ce ieri? Pentru ca este deja trecut de miezul noptii. Asa cum va spuneam am venit acasa, la Bucuresti. Intre doua avioane, ma gandeam ca am promis sa scriu despre candidatii PSD pentru alegerile locale. Dar parca imi venea sa scriu si despre povestea cu Norica Nicolai. Mai precis despre faptul ca mi-a soptit cineva ca Norica a fost lucrata si din interiorul PNL. Ca si Ludovic Orban, dealtfel. Cand am ajuns la Istanbul si am deschis telefonul citesc un mesaj: Traian Basescu a semnat inceperea urmaririi penale pentru opt fosti si actuali ministri. Nu m-am mirat. Ma asteptam sa o faca demult. Si nici nu vreau sa discut gestul in sine pentru ca pana la urma a facut ce spune legea. Doar nu se astepta cineva sa spuna nu!

Mi-a atras insa atentia momentul cand a ales sa faca acest anunt. Si faptul ca le-a ”bifat” pe toate in aceeasi zi. Despre dosarele trimise la Cotroceni de DNA se stia de prin septembrie-octombrie. Din cate imi aduc aminte au fost trimise pe rand. Nu am sa comentez nici faptul ca pe lista celor urmariti penal se afla reprezentanti de la toate partidele, mai putin de la PD-L. Au facut-o altii deja. Si apoi nici nu i-as reprosa lui Basescu asta. Pana la urma DNA a facut dosarele. A nu se intelege cumva ca ii iau apararea lui Traian Basescu.

Dupa cateva minute de la citirea stirii respective am inceput sa acord mai multa atentie comentariilor care puneau in legatura declaratiile lui Omar Hayssam cu Traian Basescu. S-au tot facut speculatii in ultimele zile pe aceasta tema. Sa fi vrut oare presedintele sa distraga atentia de la aceasta chestiune pentru ca lucrurile luau o turnura periculoasa? Am zis ca ar fi totusi prea simplu. Dar cand am intrat in casa si am dat drumul la televizor (deh, deformatie profesionala) vorbea chiar Basescu, in direct. La ora 19. M-am gandit ca face o declaratie spectaculoasa. Dar am fost dezamagita sa constat ca s-a referit la doar doua subiecte. Avizul pentru cercetarea penala a celor opt si nominalizarea Noricai Nicolai. Nimic despre povestea cu “profesorul”. Trec peste faptul ca noua intalnire dintre premier si presedinte a fost si mai penibila ca toata situatia de pana acum. Cel putin concluzia prezentata de Basescu public sfideaza orice bun simt: “am ajuns la concluzia ca trebuie sa gasim o solutie”! Zau? Dar pana acum ce ati gandit? Ca va place sa va bateti joc de un popor intreg cu certurile voastre?

Revin insa la povestea cu “profesorul”. Tacerea lui Basescu in legatura cu acest subiect mi se pare ciudata. Nu este genul care sa taca in astfel de situatii. Sa isi fi pierdut presedintele “talentul” in astfel de situatii mai delicate? Sa fie disperare cum spun unii analisti? Cert este ca iesirea de astazi cu dosarele, pare a fi o miscare de forta care sa atraga atentia. Sau sa distraga atentia. A iesit la ora 19, ora de maxima audienta, la stiri. A avut un discurs extrem de echilibrat si chiar impaciuitor as spune. Lucru neobisnuit pentru el. Chit ca pe alocuri explicatiile sale au fost cam fortate. Oricum este de urmarit povestea. Am aflat ca in “Gardianul” de maine apar date suplimentare despre alte declaratii senzationale ale lui Hayssam. Cineva imi spunea astazi ca este anul sobolanului. Anul marilor schimbari. Pare ca va fi un an tare interesant.

About The Author