Cum alegem cel mai bun card de memorie pentru telefonul nostru

Cand ne cumparam un telefon mobil ne uitam aproape de fiecare data sa vedem ce memorie interna are, chiar daca nu ne intereseaza foarte mult initial. Ne uitam dupa aceasta caracteristica pentru ca e una dintre cele mai simple de interpretat, fata de celelalte. Cam toata lumea poate sa inteleaga ce inseamna un GB. Nu la fel se intampla cand vorbim de procesoare sau alte caracteristici.

De foarte multe ori consideram ca memoria interna au unui smartphone este suficienta pentru a stoca melodii sau jocuri si credem ca nu mai e nevoie sa cumparam si un card de memorie. Ceea ce nu stim majoritatea e ca producatorii nu afiseaza de regula memoria interna libera ci pe cea totala, care e ocupata in mare parte de sistemul de operare si de aplicatiile standard, care nu pot fi dezinstalate.

Ne putem trezi de foarte multe ori ca dintr-o memorie de 8 GB avem disponibil in jur de 1 GB. Ca atare simtim imediat nevoia unui card de memorie, mai ales cand descarcam multe jocuri sau ne place sa filmam.

Cum alegem cel mai bun card de memorie pentru telefonul nostru

Prima regula in alegerea celui mai bun card este sa ignoram preturile mici daca produsele nu sunt de firma. Chiar daca suntem tentati sa alegem cel mai mic pret trebuie sa ne gandim ca oricum cele de firma nu sunt foarte scumpe si cel putin avem garantia ca ne putem folosi de ele cat mai mult timp.

Un card microsd 8gb produs de o firma serioasa poate fi gasit usor la 15 lei. Printre cele mai cunoscute firme de carduri de memorie se numara Kingston, SanDisk, Sony, Samsung, Hama etc.

Apoi trebuie vedem ce carduri admite telefonul. Memoria maxima ar trebui sa fie scrisa in manualul de utilizare. Am observat ca unele telefoane citesc carduri si mari decat recomanda producatorii, altele se descurca greu si cu acestea. Recomandabil ar fi sa nu alegem niciodata memoria maxima sau putem incerca si daca vedem ca telefonul citeste greu cardul sa il schimbam cu unul mai mic.

Urmatorul pas este sa estimam cam de cata memorie am avea nevoie. Stiu ca ne dorim mereu sa avem cat mai multa insa daca nu o folosim pe toata ar fi indicat sa cumparam carduri cat mai mici. Asta pentru ca sunt mai ieftine si telefonul le citeste mai usor.

Dupa ce am stabilit aceste detalii, care s-ar putea sa ni se para suficiente, trebuie sa avem in vedere si un alt aspect, poate chiar cel mai important. Atunci cand cumparam un card vanzatorul ne spune doar trei aspecte: pretul, marca si memoria. Daca avem un telefon performant trebuie sa tinem cont neaparat din ce clasa e cardul de memorie.

Exista cinci clase de memorie numerotate cu cifrele 2, 4, 6, 8 si 10. Acestea se diferentiaza prin viteza de citire si de scriere. Cardurile din clasa a doua au o viteza de citire si de scriere de minim 2 MB/secunda iar cele din clasa 10 de minim 10 MB/ secunda si pot ajunge pana la 45 MB/s. Cu cat clasa e mai mare, cu atat e si viteza mai mare.

Daca avem un telefon clasic atunci putem alege si un card din clasa a doua. In cazul smartphonurilor e indicat sa avem cel putin un card din clasa a sasea, daca nu vrem ca utilizarea lui sa devina incomoda.

 

About The Author