Daca e tigan, ai voie sa-l bati?

Miercuri seara, într-un supermarket din Timişoara (nu dau nume, pentru că mi-e greaţă), un bărbat ţipa şi înjura ca la uşa cortului. Nu m-am prins care-i treaba şi de ce erau toţi cu ochii acolo până nu am trecut de nişte panouri publicitare: omul de la securitate “conducea” un copil, un ţigănus, către ieşire. Băiatul nu avea mai mult de 7 ani, domnul de la securitate se apropia de 50.

După ce s-a asigurat că ţiganul e afară, bărbatul s-a întors în supermarket. Şi cred că din cauza privirilor aţintite către el, o fi simţit nevoia să se justifice:

Asta-i a  5-a oară când îl scot afară. De 5 ori i-am zis să nu mai intre! Ţigani împuţiţi! zise el. De fapt, mai mult a ţipat.

La care o femeie îi răspunse ferm:

Să ştiţi că dacă e ţigan, tot nu aveţi dreptul să îl loviţi.

Doamnă, eu îi explic frumos să nu mai intre, cu vorba bună. El tot intră! Şi mă înjură! Că-i ţigan şi are gura spurcată!

Nu contează! zise femeia. Nu e copilul dumneavostră, nu aveţi voie să daţi în el!

Bărbatul îşi înghiţi cuvintele. Când un alt angajat al supermarketului, de la ghişeul de informaţii, a simţit nevoie să aducă “argumente”:

Dă-l în… de ţigan! Îi urăsc! Au chestia asta în sânge. Orice le-ai face sau le-ai spune, tot o să fure. Le-aş da foc la toţi! Nu trebuia să-l bată, trebuia să-l omoare!

Chiar şi acum, când îmi amintesc de fază, tot mi-e greaţă să îmi dau cu părerea. Dar ştiu sigur că în acel supermarket nu o să mai pun piciorul.

About The Author