Am renuntat la Microsoft Office

Nu sunt neaparat un adept al Open Source-ului dar admir perseverenta si elanul cu care aplicatiile dezvoltate in aceasta forma au inceput sa se „impotriveasca” celor deja consacrate.Exemplele sunt multe dar poate cele mai cunoscute sunt :
– „razboiul” de pe piata serverelor : Linux vs. Microsoft
– „razboiul” de pe piata browserelor : FireFox vs. Internet Explorer

Dar poate cea mai importanta batalie se duce pe zona suitelor de tip Office folosite in lucrul de zi cu zi de majoritatea celor care utilizeaza un PC (indiferent de sistemul de operare). Aici dominatia Microsoft Office este semnificativa multi optand pentru acest pachet din comoditate, experienta sau recomandari.
In aceasta categorie ma incadram si eu pana acum cateva zile cand am decis sa renunt benevol la aceasta aplicatie Microsoft chiar daca foloseam o versiune originala achizitionata corect cu factura si suport. Din toata suita, frecvent (adica zilnic), foloseam Outlook (pentru mail, calendar si agenda), Word (pentru editarea diverselor documente), Excel (calcule and stuff)si mai rar PowePoint (pentru prezentari).
O functie importanta si de monopol dupa cum am observat ulterior era aceea de sincronizare cu telefonul mobil atat a agendei cat si a calendarului. De ce monopol pentru ca Microsoft foloseste un sistem proprietar pentru aceasta sincronizare iar specificatiile nu sunt publice.

Toate bune si frumoase pana in ziua in care Office-ul meu, care mergea perfect de 1 an de zile, a inceput sa imi ceara diversele cd-uri de instalare pentru a-si instala nu stiu ce updates. Cd-uri pe care i le-am oferit fara probleme, doar ca, surpriza… a refuzat sa le primeasca cu inversunare spunand ca nu sunt originalele folosite la instalare. Ei bine chiar erau.

Back to the net.

Neavand o solutie am cautat pe net cauza si rezolvarea. Am sunat chiar si la support pentru o intrebare scurta; dupa mii de verificari mi-au recomandat sa imi reinstalez Office-ul dupa ce in prealabil il sterg de tot. Yeah cool !
Si sa pierd o groaza de timp nu ?
Ce se intamplase:
Windows XP (cu licenta) mi-a facut curat pe calculator din lipsa de spatiu pe C: si a sters si un director hidden in care Office-ul isi pusese cateva fisiere cache. Negasindu-le Ofiice-ul la instalare imi invalida cd-urile. Ceea ce invariabil ducea la acelasi rezultat. Instalarea nu era valida. Cool. Cu CD-urile in mana

Un pic nervos, si cu o experienta placuta in utilizarea FireFox am decis pe moment sa renunt la Outlook in favoarea lui Thunderbird. Go to getfirefox > download Thundebird > Import from outlook > DONE ! merge excelent.
Are chiar si Plaxo Plug-in (spre disperarea unora LOL) ca sa nu mai vorbesc de multe alte plug-ins interesante.
Singurele inconveniente, nu are calendar (inca. o versiune beta SUNBIRD este pe drum) si nu se sincronizeaza cu telefonul mobil (din motive ce tin exclusiv de Microsoft cu toate ca exista cateva incercari in aceasta directie).

OpenSource sa fie atunci am decis, stergand si Microsoft Office.
Pe drum (la descarcat) era OpenOffice despre care am auzit sute de opinii pro si contra.
Download Open Office > install > DONE!

Interfata este extrem de simpla si foarte asemanatoare cu cea a Microsoft, are majoritatea aplicatiilor folosite frecvent (Word > Writer , Excel > Calc , PowePoint > Impress) interfata si in romana (chiar daca nu o folosesc) dar si un spell checker in mai multe limbi (printre care si romana binenteles). Suporta majoritatea formatelor asa ca nu se pune problema compatibilitatii.

Au trecut deja aproape doua saptamani de cand folosesc acete aplicatii intensiv si sunt foarte fericit cu decizia luata. Nu am avut probleme majore din contra am descoperit functii noi care au imbunatatit lucrul prin diverse automatizari si shortcuts.
Chiar daca Microsoft Office este o aplicatie puternica pe piata cred ca ar trebui sa ia in consideratie cel putin aceste doua aplicatii care pot deservi eficient majoritatea userilor.

About The Author